Een ‘Interactive Whiteboard’ of digibord, is de digitale versie van het aloude schoolbord. De krijtjes zijn vervangen door een electronische aanwijspen en het bord is niet zwart, maar wit. De meesten werken met een beamer en een speciaal bord, dat aangesloten is op de computer. Sommigen projecteren gewoon op de muur, en er is dan geen speciaal bord nodig. En de nieuwe generatie digibords bestaan uit een enorme (55 – 84 inch) touchscreen. Een reuze iPad zeg maar.
De prijs blijft maar dalen; de eerste digiborden kostten ongeveer 12.000 gulden, nu heb je al een interactive beamer voor 3600,- en een 55 inch touchscreen voor 8000,-. Inmiddels zijn digborden op veel scholen geïntroduceerd. Bij elk merk digibord hoort ook software, van drivers tot en met software om lessen te maken. Prowise, een merk touchscreens, heeft gratis online software, die ook bestanden kan importeren uit Open Office en Libre Office, en vermeld naast Windows en MacOSX ook Linux als mogelijk besturingssysteem. De Epson Brightlink werkt wel op Ubuntu Linux maar heeft geen open source versie van de software om lessen te maken. Maar die software is makkelijk verkrijgbaar via het Open-Sankoré project.
Open-Sankoré is gratis en open source software voor digiborden, die werkt op Linux, Mac en Windows, en wordt onder andere gebruikt voor het educatieve systeem van Senegal en Mauritius. En let wel, open source digibord software is geen luxe, want sommige digibords leveren software die alleen op dat specifiele digibord werkt, of waar je per gebruiker een licensie voor moet aanschaffen. En natuurlijk kun je de lessen ook delen met elkaar – en dat gaat makkelijker als je een open pakket gebruikt. Open Sankoré heeft net als sommige andere gesloten software voor digiborden, een levendige gemeenschap die via Internet lessen met elkaar deelt.