Nadat we eerst naar hardware en software hebben gekeken en hoe die het kostenplaatje en het gebruik van ICT op scholen beïnvloeden, kijken we nu naar de menselijke factor.
Het is bekend dat niet iedere docent of leerkracht een even sterke affiniteit met ICT in de klas heeft. Hoewel intussen bijna iedereen beschikt over een computer, Internet en/of een smartphone of tablet, gaat niet iedereen hier even makkelijk mee om. Een aantal jaren geleden kreeg al het onderwijzend personeel de kans om een ‘digitaal rijbewijs’ te halen, maar helaas richtte dit programma zich vooral op het omgaan met Windows, Word en Excel. Ook werd er aan het bouwen van websites gewerkt met Frontpage, een programma van Microsoft dat nergens meer gebruikt wordt. Weinig aandacht was er in die tijd voor het gebruik van ICT in de klas. Dat was enkele jaren geleden ook veel moeilijker, omdat er minder educatieve software beschikbaar was en omdat er zeer weinig computers in de klas aanwezig waren. Computerles (zowel het omgaan met de computer als het gebruik van de computer voor educatieve doelen) speelde zich vooral af in een speciale ruimte, het computerlab of computerlokaal.
De laatste jaren is de situatie veranderd en zijn er meer computers in de klas, meer digitale borden en is er bijna overal internet. Ook de opkomst van de tablets zorgt voor een veranderende ICT omgeving op scholen. De meeste docenten en leerkrachten zijn hier echter niet op voorbereid. Het aanbod van kennis voor onderwijzend personeel richt zich vooral op een beperkt aantal producten, meestal Word en Excel, en op het gebruik van de door de schoolbesturen aangeschafte educatieve software. Echter, daarbuiten bevindt zich een groot scala aan gratis, al dan niet open, software, waarmee vele aspecten van ICT in het onderwijs vergemakkelijkt worden.
In ‘Boektweepuntnul’ worden meer dan 50 gereedschappen voor het onderwijs belicht vanuit de visie van docenten en leerkrachten. Ook op de site van UNESCO Open Educational Resources vindt je veel voorbeelden voor een open gebruik van ICT in de klas. Het is zaak dat het onderwijzend personeel leert om te zoeken, beoordelen en gebruiken, om zo zelf de beste combinatie samen te stellen om in de klas met behulp van ICT de educatieve doelen te bereiken.