+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Nadat we vorige week naar de hardware en infrastructuur van ICT in het onderwijs gekeken hebben, bespreken we nu de software.

Microsoft Windows is marktleider op het gebied van besturingssystemen voor de PC. Het is dan ook niet raar dat je op de meeste scholen alleen maar Windows vindt en vrijwel geen Apple of Linux. De educatieve software (Alles Telt, Taalactief, etc) werkt alléén op Windows, en daarmee is ook gelijk het probleem duidelijk. Als je namelijk wilt besparen op software en hardware, is het niet goed om vast te zitten aan één merk en leverancier.

De laatste jaren zijn de makers van educatieve software gelukkig overgestapt op web-based applicaties. Dit betekent in principe dat op elk soort computer – met welk systeem dan ook – gebruik gemaakt kan worden van deze software. Hiermee verdwijnt de afhankelijkheid van Microsoft Windows.

In 2005 was er een proefproject om Linux thin clients te gebruiken, maar dat strandde deels omdat de educatieve software toch altijd weer Windows nodig had. Inmiddels heeft men op bijna alle scholen gekozen voor een Windows thin client. Deze zijn veel duurder dan de Linux versie, omdat er bij de laatste geen licentiekosten meespelen.

Nu de educatieve software bijna allemaal web-based is geworden, is het – over een jaar of twee – niet meer nodig om Windows thin clients te gebruiken. En dat is des te belangrijker vanwege de introductie van tablets. Op de huidige tablets (Apple, Android, Windows) werken de op Windows gebaseerde educatieve programma’s niet. Maar de web-based software juist wel! Daarom dient er beleid gemaakt te worden om alleen maar web-based educatieve software te gebruiken. Dit ‘bevrijdt’ ons van de afhankelijkheid van één leverancier en daarmee kan heel veel geld bespaard worden.

tinyurl.com/adtablets01
tinyurl.com/adtablets02
tinyurl.com/adtablets03