+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Het project OpenTaal maakt ‘open’ Nederlandstalige taalhulpbestanden voor gebruik in Open Source projecten. Open Taal werkt aan spellingcontrole, woordafbreking, synoniemenlijsten en grammaticacontrole.

De woordenlijst van OpenTaal werd oorspronkelijk onder de LGPL verspreid, een open source licentie die een aantal restricties kent. Om het gebruik van de woordenlijst te verbreden is besloten om de woordenlijst vrij te geven onder de licenties BSD en Creative Commons Naamsvermelding. Betrokkenen hebben hiervoor hun toestemming gegeven.

De Nederlandse Taalunie (NTU) houdt de officiële woordenlijst bij, die te vinden is op woordenlijst.org. Deze lijst is *niet* vrijgegeven onder een open source licentie, maar mag wel gebruikt worden om een ‘open’ woordenlijst samen te stellen.

Open Taal verzamelt woorden die aangeleverd worden door ‘gewone’ gebruikers van de taal. Eens per jaar worden de nieuwe woorden aangeboden aan de NTU. Goedgekeurde woorden worden vervolgens aan de woordenlijst toegevoegd. Dus, Open Taal helpt de Nederlandse Taal Unie met het toevoegen van woorden aan de officiële woordenlijst.

In Curaçao is de Fundashon pa Planifikashon di Idioma (FPI) verantwoordelijk voor de officiële woordenlijst. De FPI heeft deze lijst in 2011 gepubliceerd onder een Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.

De Stichting Curaçao Open/Fundashon Kòrsou Habrí (SCO/FKH) heeft op basis daarvan een spellingcontrole gemaakt voor de Open Source tekstverwerkers OpenOffice en LibreOffice. Manuel Ortega uit Spanje (notabene) heeft van de woordenlijst spellingcontrole gemaakt voor Thunderbird en Firefox, waardoor men nu ook op Internet papiamentstalige spellingcontrole heeft (bijvoorbeeld voor bijdragen op Facebook en in e-mails).

Een groep in Nederland onder leiding van Urso Wieske werkte aan de vertaling van de software voor de OLPC, waardoor Curaçao middels het One Laptop Per Child project ook beschikking krijgt over papiamentstalige digitale leermiddelen. Dit initatief wordt middels financiering door UNESCO dit jaar een grote stap verder geholpen.

opencuracao.com
opentaal.org
www.fpi.cw
translate.sugarlabs.org/pap