+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Op 9 mei 2013 kondigde president Obama een ‘Executive Order’ aan, waarin gegevens verzameld en geproduceerd door de federale regering van de Verenigde Staten meer open  en toegankelijk worden voor het publiek. Het doel hiervan is innovatie te stimuleren, economische groei te bevorderen en de overheid transparanter te maken. De gedachte hierachter is dat informatie een waarde heeft, en dat die waarde vermenidvuldigd wordt als de informatie beter toegankelijk is.

Obama noemt dit een historische gebeurtenis, omdat deze gegevens nooit eerder publieklijke toegankelijk zijn geweest. Hij verwacht dat ondernemers en onderzoekers er ‘behoorlijk verrassende dingen mee doen’ en dat er een toename zal zijn van het aantal banen doordat nieuwe diensten mogelijk worden.

Al eerder werden bepaalde gegevens openbaar gemaakt, zoals onder andere meteorologische gegevens. Dit leidde tot een hele nieuwe tak van industrie, zoals ‘the Weather Channel’, diverse adviesdiensten voor de agrarische sector, en nieuwe verzekeringsproducten. Ook het vrijgeven van GPS data (voor plaatsbepaling, iets wat eerst alleen een militaire aangelegenheid was) heeft vele innovaties opgeleverd, zoals navigatiesystemen voor vliegtuigen en populaire op locatie gebaseerde software, zoals Foursquare en vele andere. Deze nieuwe industrie levert vele miljarden dollars per jaar op. Obama wil daarom meer data vrijgeven, omdat er duidelijk een economische impuls uitgaat van open data.

Op Curaçao heerst eerder een cultuur van het vooral beschermen van gegevens. Zo is het nog steeds niet mogelijk een basiskaart van Curaçao te verkrijgen met daarin de grenzen van alle wijken en buurten, of de ruwe data van de census op te vragen. Gegevens over aantallen studenten worden heel selectief verstrekt, en ook de zorgsector op Curaçao zou veel baat hebben bij openbaarheid van bepaalde, niet-privacy gevoelige data.

In de VS wordt behalve open data, ook open source software beschikbaar gesteld waarmee die data bewerkt kan worden, zodat het voor een ondernemer nog makkelijker is om geld te verdienen of een publieke dienst aan te bieden.

tinyurl.com/adopendata01
tinyurl.com/adopendata02
opendatanederland.org