Er verandert veel in de wereld van computers en digitale technologie. Vooral in de manier waarop je de computer bedient. Ooit was de muis revolutionair, en vergrootte het gebruiksgemak terwijl het de wereld van software op zijn kop zette. Opeens was het mogelijk te klikken, te slepen, en te dubbelklikken. Menu’s die vroeger schuilgingen achter F1 t/m F12 kwamen midden op je scherm te staan en de iconografie werd een nieuw leven in geblazen. Het buroblad als metafoor zet nog steeds mensen op het verkeerde been.
De laatste jaren was ‘touch’ de grote innovatie; met je vingers aan het scherm zitten, dat deed iedereen toch al. Nu kun je klikken en slepen met je vinger, en nog veel meer: je duim en wijsvinger naar elkaar toe bewegen alsof je in iets knijpt, waardoor een foto op je scherm kleiner wordt. Deze nieuwe manier van interactie met de computer maakt het nog makkelijker – intuïtiever – om een digitaal apparaat te bedienen. Kijk maar naar hele jonge kinderen, die bijna van nature met de tablets van Apple en Google spelen. Het leren van ingewikkelde commando’s of onthouden van toetscombinaties zoals Alt-Control-Delete is niet meer nodig.
De allernieuwste snufjes van techniek zijn de zogenaamde 3D-controllers, waarvan Kinect van Microsoft er één is. Met behulp van camera’s en sensors die ergens in een hoek van de kamer staan worden de bewegingen van je hele lichaam overgebracht op de computer. Naast klikken en knijpen kun je nu ook springen, hurken, zwaaien, en slaan.
OpenKinect is een project om de Kinect ook beschikbaar te maken voor Apple en Linux, maar Microsoft verbaasde deze week vriend en vijand door een klein deel van de Kinect software open source te maken. Waardoor meer mensen innovatieve toepassingen kunnen bedenken voor deze nieuwe manier van praten met de computer.
openkinect.org