+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Welke versie van de software gebruikt u? De eerste, de tweede, of altijd de nieuwste? Maakt een nieuwe versie de oude overbodig? Of is die vorige versie nou juist precies wat je wil en is er geen reden voor een ‘upgrade’? De één zweert bij software die tien jaar geleden uitkwam, de ander kan niet wachten op de officiële ‘release’ en gebruikt alpha- of betaversies.

Software ontwikkeling is vaak een geleidelijk proces, maar soms wordt er opeens een grote sprong gemaakt door nieuwe inzichten of technieken. Heel vaak is het uitbrengen van een nieuwe versie een kwestie van marketing.

In de open source wereld beginnen de meeste programma’s met versie nul-punt-één. Deze 0.1 veries zijn een aanzet tot wat het uiteindelijk moet worden. Ze groeien door tot versie 0.9 voordat men besluit dat de software klaar is voor het grote publiek en dan wordt met veel tamtam verie 1.0 gelanceerd.

Een 2.0 versie wordt pas na vele jaren uitgebracht, waarbij door veranderende inzichten en technieken het bestaande programma helemaal vanaf het begin opnieuw wordt ontwikkeld. De open source webserver Apache 1.3 wordt nog steeds net zo vaak gebruikt als Apache 2.2, en beide versies worden onderhouden, terwijl ze wezenlijk van elkaar verschillen. Bij gesloten software wordt er soms een nieuwe versie uitgebracht zodat iedereen gedwongen wordt om een upgrade te kopen.

In sommige gevallen is een versienummer alleen maar een hype: Web 2.0 bijvoorbeeld. Het Web heeft helemaal geen versienummer, maar het klinkt wel heel vernieuwend. Er zijn wel nieuwe inzichten, maar het Web is niet opnieuw van de grond af aan opgebouwd. Web 2.0 doet geen recht aan de geleidelijke verbeteringen die door de jaren heen zijn aangebracht, maar geeft wel een nieuwe manier van denken aan.

Wordt het ook tijd voor een nieuwe versie van Curaçao?

tinyurl.com/adversie1
en.wikipedia.org/wiki/Web_2.0
tinyurl.com/adversie3