+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Programmeren is een basisvaardigheid, die al in het Funderend Onderwijs aangeleerd zou moeten worden. Het middelbaar en hoger onderwijs moet daar op aansluiten. Als je op dit moment zoekt naar een instelling die programmeurs opleidt, dan vindt je die nauwelijks. Hoe kunnen wij toch een stap maken naar een kenniseconomie? Door online cursussen te volgen. Die komen er steeds meer. Sommige van deze online lessen zijn behoorlijk duur, maar er zijn ook goedkopere en zelfs gratis lessen te volgen.

De betere (en leukere) cursussen worden gegeven in de vorm van een video, waarin een bepaald onderwerp uitgelegd wordt. Daarna moet je een aantal interactieve oefeningen doen, voordat je naar de volgende les door mag. Een voorbeeld hiervan is Codeschool. Codeschool biedt een aantal onderwerpen aan die gericht zijn op het ontwikkelen van webapplicaties voor PC en smartphones. Dit zijn vrij nieuwe technieken, en dus ook interessant voor mensen die al jaren programmeren. De eerste cursus van een onderwerp is gratis, daarna kost codeschool 25 US dollar per maand.

Een ander voorbeeld is Codeacademy, die niet met videos werkt en dus wat ‘saaier’ is. Maar Codeacademy is gratis en biedt ook de mogelijkheid om zelf ‘les te geven’ en biedt dus een platform om te leren en om kennis te delen.

MIT Open Courseware gaat een flinke stap verder, want het MIT, één van de beste technische universiteiten in de VS, maakt al haar leermiddelen openbaar en via deze site kan je gratis een universitaire opleiding volgen op zeer hoog niveau.

Coursera bundelt cursussen van verschillende universiteiten zoals Stanford, Rice en Georgia Tech.

Het aanbod van gratis online cursussen overstijgt het aanbod in ons onderwijs vele malen. Wellicht zouden we ‘open onderwijs’ vorm kunnen geven door jonge mensen de kans te geven om, met begeleiding, deze hoogwaardige opleidingen online te volgen.