EULA staat voor End User License Agreement. Dit is een contract tussen de maker van de software en u, de ‘koper’ van de software.
De meeste mensen lezen de EULA niet. Dit blijkt wel uit een aantal grappen die zijn uitgehaald in de loop der tijd. Zo was er een bedrijf dat ‘de rechten op uw onsterfelijke ziel’ had opgenomen in de EULA. Bijna iedereen accepteerde het contract zonder morren! Het accepteren van een EULA kan trouwens op verschillende manieren.
Sommige contracten accepteer je door het product te openen, zeg maar door het plastic dat om het product heen zit er af te scheuren (shrinkwrap). Andere accepteer je tijdens het installeren van de software, en weer andere tijdens het aanmaken van een account op het Internet (bijvoorbeeld bij Google en Facebook). In de meeste gevallen leest de gebruiker deze ‘contracten’ niet.
Zo staat er in de EULA van Microsoft Windows 7 Home Basic: “De software wordt niet verkocht… maar onder licentie verstrekt… deze overeenkomst verleent u slechts bepaalde rechten voor het gebruik van de software… de licentie wordt permanent toegewezen aan de computer waarbij de software is meegeleverd… u mag de software op geen enkele andere computer gebruiken… tijdens de activering verzendt de software gegevens over de software en de computer naar Microsoft… het is niet toegestaan de activering te vermijden of te omzeilen…”
Dus dat u even weet dat u de software gekregen bij uw eerste computer, die al lang kapot is, niet mag installeren op een andere computer, en dat u verplicht informatie over uw computer (hardware) moet inleveren bij Microsoft om de software te kunnen gebruiken!
Open source licenties hebben deze beperkingen niet, verzamelen geen informatie over uw bezittingen in een centrale database, en beperken u op geen enkele manier in het gebruik, het delen, het verkopen of weggeven van de software. Open source gaat over vrijheid!
tinyurl.com/adlicentie
tinyurl.com/adlicentie2
tinyurl.com/adlicentie3