+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Was u ook zo bezorgd de afgelopen week over het Facebook beleid?

Ik weet niet hoe vaak ik deze zin zag op het profiel van mijn vrienden: ‘In response to the new Facebook guidelines…’ Wat daarna volgde was een lang verhaal over copyrights en auteursrechten en de vraag om het met iedereen te delen.

Delen op Facebook is goedkoop dus dat werd grif gedaan. Dat de informatie niet klopt is maar bijzaak, zo denken velen. Toch is auteursrecht (of copyright) iets waar men niet te licht over moet denken.

Als iemand iets maakt (een boek, schilderij, beeld, of software) dan geldt in de meeste landen een vorm van auteursrecht. Dit recht dient om de auteur te beschermen tegen het publiceren, verspreiden of kopieëren van zijn of haar werk door anderen zonder toestemming. Dit auteursrecht bestaat ook voor software.

Als ik dus iets maak en de broncode op een website zet, waardoor de source open wordt), dan geef ik nog geen toestemming om het te kopieëren. Het copyright blijft bij de auteur liggen ook al is de bron (het verhaal, het schilderij, de software) in het openbaar tentoongesteld. Dit is ook de reden waarom er verschillende licenties in het leven zijn geroepen.

De bekendste licentie is de GNU Public License (GPL) maar ook de MIT license wordt veel gebruikt. Door mijn gepubliceerde software te vergezellen van een licentie wordt het mogelijk om iedereen het recht te geven mijn software te gebruiken, kopieëren, verbeteren en te verspreiden, al dan niet onder voorwaarden.

Bij open source blijft het auteursrecht dus gehandhaafd, maar geeft de licentie recht op het verspreiden en gebruiken van de software. Iederen die Facebook gebruikt geeft een licentie aan Facebook om het werk te gebruiken, delen en te kopieëren!

auteursrecht.nl
snopes.com/computer/facebook/privacy.asp
facebook.com/legal/terms