Eergister ging Facebook naar de beurs. Op Hemelvaart, heel toepasselijk, want een hoger bedrag is nog nooit opgehaald door een beursgang in de Internet Technologie. Het bedrijf haalt 16 miljard dollar op, dat is 20 dollar voor elk van de 800 miljoen actieve facebook gebruikers.
Uw dagelijkse berichtjes voor vrienden en familie dragen bij aan dit enorme succes. En Open Source, natuurlijk ook. Wat moet een columnist die de voordelen van Open Source wil aantonen, nog meer aan bewijs verzamelen? Facebook is bijna helemaal gebaseerd op Open Source, dat wil zeggen software die behalve gratis is, ook vrijelijk bestudeerd en aangepast mag worden. Dit in tegenstelling tot de software van Microsoft en Apple, die gesloten is.
Het verschil tussen open en gesloten betekent dat de programmeurs en ontwikkelaars van Facebook vaak al een kant en klaar product kunnen gebruiken, terwijl die van Apple en Microsoft het wiel helemaal opnieuw moeten uitvinden. Facebook heeft veel minder mensen nodig om de software te onderhouden en verbeteren, omdat er een heleboel mensen meewerken.
Als Open Source een bedrijf zou zijn, zou het wereldwijd de meeste werknemers hebben. En dat is niet alles, want Facebook geeft de verbeteringen aan de software ook weer weg, volgens de principes van ‘Free Software’. Dus niet alleen de aandeelhouders van Facebook worden rijker, maar iedereen die Open Source software gebruikt.
Nieuwe bedrijven hebben een nog grotere kans op succes doordat ze minder hoeven te investeren in software die steeds beter wordt. Daarom is het raadzaam voor IT-ers om zich te verdiepen in Open Source software. Stel dat je een automonteur bent, en je niet verdiept in electrische auto’s. Dan zit je over 10 jaar zonder werk, en je positie wordt ingenomen door anderen die wel investeerden in de techniek. Open Source – LIKE!