Al jarenlang wordt er Open Source software ontwikkeld voor het onderwijs. Een aantal van die projecten is heel goed geslaagd en stijgen kwalitatief boven andere oplossingen uit. Eén van die projecten is Guadalinex, een versie van Linux die gebruikt wordt in Andalusië, een provincie van Spanje.
Andalusië heeft 8.5 miljoen inwoners en de provinciale overheid is in 2003 begonnen met het promoten van Open Source. Guadalinex wordt gebruikt in scholen, bibliotheken, bejaardenhuizen en speciale infocentra (te vergelijken met het digitale trapveldje wat hier jaren geleden ingevoerd doch helaas mislukt is).
Een andere variant is (gnu)LinEx, uit de provincie Extremadura (1,2 miljoen inwoners). Ook daar heeft de provincie sinds 2004 het voortouw genomen om in het arme deel van Spanje digitale gelijkheid te creeëren door gratis Free Software in te zetten op alle scholen. In januari 2012 besloot de overheid alle 40.000 PC’s over te zetten naar Linux (iets wat in Amsterdam niet gelukt is).
Een derde project is Skolelinux, ontstaan in Noorwegen in 2001, en als eerste in Namibië ingezet. Schoolnet Namibia is in 2009 helaas ter ziele gegaan, omdat de overheid geen water en stroom leverde aan scholen. Maar Skolelinux (ook Debian Edu genoemd) ontwikkelde zich verder en bevat nu zo’n beetje alles wat je nodig hebt om een digitale school uit de grond te stampen, behalve de computers zelf. Skolelinux voorziet in netwerksoftware, software voor thin clients, laptops en servers en bijbehorende ‘produktiviteits’ software (Open Office en dergelijke) alswel een aantal educatieve programma’s.
Met dergelijke software zou er op Curaçao rond 12 miljoen per jaar bespaard kunnen worden. Wat projecten als Guadalinex, gnuLinEx en Skolelinux laten zien is dat doorzettingsvermogen en politieke wil leiden tot een goed ontwikkelde open source omgeving waarin scholen, buurthuizen en andere instellingen een boeinde ICT-ervaring kunnen garanderen aan elke burger, arm of rijk.
http://www.slx.no/
http://www.schoolnet.na/
http://en.wikipedia.org/wiki/Guadalinex
http://en.wikipedia.org/wiki/GnuLinEx