Een onderwerp waar weinig over valt te vertellen: Virussen voor Linux. Hoewel er meer dan een miljoen virussen zijn voor Windows, zijn er minder dan 1000 voor Linux. Linux wordt – op de desktop – veel minder gebruikt dan Windows, toch is het aantal virussen in verhouding extreem laag. Dit komt doordat het Operating System GNU/Linux ontwikkeld is met het idee van veiligheid voorop.
Linux virussen zijn meestal slechts een ‘proof-of-concept’, een studie naar hoe een virus zou moeten werken. Ze komen vrijwel niet voor ‘in het wild’. Met andere woorden, de meeste Linux gebruikers hebben niet eens een virusscanner. Virusscanners zijn onmisbaar voor Windows-gebruikers. Ze kosten vaak geld (een abonnement) of maken de computer stukken langzamer. En als je niet heel goed let op de updates, dan sluipt er voor je het weet een virus tussendoor.
Er zijn wel virusscanners voor Linux. Deze worden meestal gebruikt op bestandsservers en mailservers. Deze servers ontvangen post of bewaren bestanden voor Windows-gebruikers en zorgen ervoor dat een virus al voordat het in een Windows omgeving kan binnendringen, onschadelijk wordt gemaakt. Er zijn ook een aantal open source virusscanners, waarvan de bekendste ‘Clam-AntiVirus’ heet. Deze werkt op Linux en ook op Windows. Ook de updates voor deze virusscanner zijn ‘open’ en worden elk uur ververst.
Linux gebruikers zijn dus beter beschermd tegen virussen, maar helaas niet helemaal veilig. Fouten in programma’s zoals een pdf lezer of een USB driver kunnen toch leiden tot problemen. Deze fouten worden echter zeer snel gecorrigeerd en meegenomen in de dagelijkse systeemupdates.
De kosten van virusaanvallen, inclusief verloren werktijd, werd tussen 1999 en 2002 geraamd op ongeveer 15 miljard dollar per jaar, wereldwijd. Genoeg geld om malaria en nog 20 andere virussen de wereld uit te krijgen.
http://www.clamav.net
http://www.clamwin.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_virus