De veelheid aan toepassingen van Open Source blijft mij verbazen.
Bijna iedereen die deze column leest kijkt een groot deel van de dag tegen ‘Windows’ aan, een stukje closed source software dat op bijna iedere personal computer aanwezig is. Daardoor lijkt het voor velen dat Open Source een marginaal verschijnsel is – niet echt belangrijk.
Helaas geldt dat ook voor veel IT-ers, vooral systeembeheerders en IT-managers, die geconfronteerd worden met dagelijkse problemen van closed source software.
Toch zou je van IT-ers iets meer mogen verwachten, namelijk dat ze wat dieper in de wereld van de software duiken en daar de trends ontdekken.
In deze column probeer ik steeds aan zowel IT-ers als aan niet-IT-ers duidelijk te maken dat Open Source helemaal geen marginaal verschijnsel is, en dat mensen die beroepsmatig bezig zijn met IT, er goed aan doen om tijd te inversteren in het ontdekken van Open Source.
Bij de speurtocht naar onderwerpen voor deze column kom ik steeds weer op verrassende ontwikkelingen terecht. Zo was voor mij het open source kankeronderzoek een openbaring.
Wetenschappers die zeer veel gestudeerd hebben en tot de intelligentia behoren, omarmen Open Source omdat ze inzien dat die meer mogelijkheden, snellere resultaten en lagere kosten biedt dan de traditionele closed source software.
Zo kwam ik deze week OpenSimulator tegen, een stuk Open Source software om 3D werelden mee te maken.
Ontstaan aan de hand van het spelletje ‘Second Life’ is er een tool gemaakt waarmee fysiotherapeuten, ergonomen en chirurgen een model kunnen vormen van het menselijk lichaam en zodoende afwijkingen in mobiliteit kunnen analyseren en behandelen.
OpenSimulator wordt onder andere gebruikt voor het behandelen van kinderen die niet goed kunnen lopen door een hersenafwijking.
Hoezo, Open Source niet belangrijk?
opensim.stanford.edu
opensimulator.org
opensim-creations.com