Ooit naar Star Trek gekeken? Dan kent u vast de Replicator. Een machine die alles kan maken wat u wenst!
Een kopje Ceylon Thee? U hoeft het woord maar uit te spreken en de thee staat al dampend voor u klaar, met kopje en al. Pure science fiction natuurlijk, in 1966 tenmiste, toen Gene Roddenbeery de eeste aflevering op de Amerikaanse TV liet zien.
IN 2001 heeft het Massachusetts Institute of Technology, beter bekend als MIT, via haar Center for Bits and Atoms (CBA), de weg vrijgemaakt voor het daadwerkelijk ‘printen’ van 3D objecten. In een ‘fabrication laboratory’ (FABLAB) kunt U asbakjes printen! Er zijn al fablabs te vinden in Maryland, Chesterfield, Bloemfontein, Nairobi, Teheran, en in Eindhoven, Utrecht en Amsterdam.
Helaas nog niet in Willemstad, maar misschien al wel in Aruba.
Een fablab bestaat uit diverse computergestuurde apparaten, waarmee echte dingen kunnen worden gefabriceerd. Eén van die apparaten is een 3D-printer, die u voor nog geen 2.500 USD op uw bureau hebt staan. Wilt u wat goedkoper en bent u een goede knutselaar, dan is er reprap.org of makerbot.com. Voor de helft van de prijs zet u een printer in elkaar die 95% van haar eigen onderdelen kan produceren!
Via een CAD/CAM programma (gratis met beperkte mogelijkheden of voor veel geld een ‘full’ versie) kunt u ontwerpen wat u maar te binnen schiet. CAD/CAM programma’s worden op onze technische scholen gebruikt, maar het omzetten van een ontwerp in een echt ‘ding’, daarvoor moet je nog in het buitenland zijn.
Gelukkig wordt de technologie steeds goedkoper zodat ook wij kunnen profiteren van een asbakje dat zo uit de printer rolt. En het is maar een kwestie van tijd voordat ook aardbeien, thee en gebakjes printbaar zijn.