‘Pilotproject Microsoft op Curaçao’, kopte Aworaki donderdagavond naar aanleiding van het bezoek van premier Schotte aan Trinidad. ‘Het moet een pilotproject worden waarin speciale computerpakketten van Microsoft worden gebruikt en die aan andere landen toont wat er op dit gebied mogelijk is.’, volgens Aworaki.
Zoals u weet heb ik niks tegen Microsoft, maar heeft een Amerikaans miljardenbedrijf echt onze hulp nodig voor marketing? Een jaar of vijf geleden vertelde de toenmalige directeur van het RKCS vol trots dat hij Microsoft ging helpen met het maken van software waardoor Windows XP minder vaak vast zou lopen. Die software is er nooit gekomen, natuurlijk. Maar had Microsoft niet kunnen zorgen voor een stabiel systeem zonder de hulp van het RKCS?
Als Microsoft een regionaal opleidingscentrum opzet en onze lokale experts naar andere landen stuurt, dan zou zo’n plan goed passen in een kenniseconomie, maar hoe groot is die kans? Bovendien is er in Oostenrijk al een heel succesvol e-government project, dat als wereldwijd voorbeeld kan dienen. Helaas wordt daarbij de burger gedwongen om Microsoft producten te kopen, want anders kan er niet met de overheid gecommuncieerd worden.
Dan is er nog de vraag of Microsoft bereid is om alle software in het Papiaments te vertalen. Of wordt Engels de officiële taal van de overheid? Rusland en Brazilië zijn landen waarbij de overheid overgaat op Open Source. Grote bedrijven zoals Google en IBM zijn al overgestapt. Open Source biedt Curaçao de kans om kennis op te bouwen zonder afhankelijk te zijn van een ander land of een bedrijf.
Hopelijk gooit de overheid met dit project haar eigen glazen niet in.
http://tinyurl.com/adaustria
http://tinyurl.com/adrussia
http://tinyurl.com/adnasa
http://goscon.org/