De storm Tomas heeft heel wat schade aangericht, niet alleen aan huizen en wegen maar ook aan het telefoonnetwerk.
Twee studenten van het Radulphus College bedachten daarom een draadloos noodcommunicatie systeem, dat op zonne-energie kan werken. Mark Lendering (6 VWO) en Michel Greijmans (5 HAVO) werkten dit idee uit in een profielwerkstuk voor school.
Mark en Michel zochten zelf sponsors om de hardware (antennes, zenders, ontvangers) te kunnen kopen, installeerden zelf de benodigde computers en deden een aantal testen. Op onderstaande website kunt u alles lezen over dit project en het verslag met foto’s downloaden.
Als u het verslag leest zal u opvallen dat er nergens over Microsoft Windows wordt gesproken maar wel over Linux, het Open Source besturingssysteem. Deze jongeren, die zelfstandig een complex technisch project aanpakken en met succes afronden, grijpen al automatisch naar Open Source software.
En dat is ook begrijpelijk, want voor een scholier of student zijn de kosten die gemoeid zijn met gesloten software een obstakel.
Daarnaast is door het open karakter van de software beter te doorgronden hoe het technisch allemaal werkt. Ook werkt Linux sneller dan Windows op elke computer en is er dus een minder krachtige computer nodig.
Bij technische jongeren is Open Source software een voor de hand liggend en makkelijk te verkrijgen stuk gereedschap. Zo groeit de nieuwe generatie op met een rijkdom aan tools, waarvoor geen investeringen nodig zijn en die voor iedere scholier, rijk of arm, beschikbaar zijn.
Toch wordt er op de scholen en de Universiteit weinig aandacht aan besteed. Misschien wordt het tijd dat men in onderwijsland serieus gaat kijken naar Open Source Software. Voor Mark en Michel hoeft het al niet meer – die hebben zelf al de nodige kennis vergaard en toegepast, geheel buiten het educatieve systeem om. En dat is iets om trots op te zijn!