Bij het lezen van de titel van deze column haakt driekwart van de lezers onmiddellijk af. Voor de overige twintig procent valt er echter heel wat te halen aan open wiskunde. Om te beginnen met boeken, teksten, en verhandelingen.
Het Project Gutenberg heeft er een kleine honderd. Hilbert’s Foundations of Geometry mag toch niet ontbreken in uw boekenkast? Naast algebra, trigonometie em calculus is er ook voldoende te vinden over waarschijnlijkheidsfuncties, van Riemann Zeta, Fourier transformaties en Graph theory (veel gebruikt bij Facebook). Deze boeken staan natuurlijk vol met formules.
Hebt u met de gangbare commerciele software weleens geprobeerd een differentiaalvergelijking op te stellen? Met Open Office is het veel gemakkelijker en de ‘echte’ wiskundigen doen het met LaTeX, sinds 1994 het toonaangevende opmaakprogramma voor natuurwetenschappelijke documenten. Open Source natuurlijk.
Qua software is er op de ‘gesloten’ markt heel wat te koop; met name MatLab, een veel gebruikt wiskundig programma, dat al gauw een paar honderd dollar per module kost. SAGE is het open source alternatief, dat probeert om minimaal dezelfde functies te bieden als de vier toonaangevende commerciele pakketten. Ocatave en Scilab zijn ook goed bruikbare open programma’s.
Voor het funderend onderwijs vinden we TuxMath, GCompris en Childsplay, voor de middelbare school DrGeo, KGeo, GnuPlot en nog vele andere, specialistische programma’s die een deel van de wiskunde beslaan. Voor het wiskundig aangelegde kind en voor de professionele wiskundige is er een keur aan software die niks kost en goed werkt. En wiskunde zelf is natuurlijk, zoals alle goede wetenschap, open.