Bill Gates is al 17 jaar de rijkste man van de Verenigde Staten. Hij is ongeveer 97 miljard gulden waard (54 miljard dollar). Hij heeft dit geld verdiend met zijn bedrijf Microsoft, dat software maakt waarvoor je moet betalen.
Een heel ander iemand, die niet tot de rijkste mensen behoort, is Richard Matthew Stallman. Hij is anderhalf jaar ouder dan Bill, en groeide dus in dezelfde tijd op. Een tijd waarin alleen hele grote bedrijven, het leger en de universiteit computers konden betalen. Stallman slaagde magna cum laude op Harvard, en wijdde daarna zijn leven aan programmeren.
Tot begin jaren tachtig was de meeste software ‘open’ en kon iedereen verbeteringen aanbrengen. Dit begon te veranderen en steeds meer bedrijven brachten restricties aan op het gebruik, de verspreiding en de beschikbaarheid van de broncode. Stallman vond dat maar niks, hij vindt dat inzage in de broncode een recht is. Zijn filosofie gaat dan ook vooral over vrijheid, en niet over prijs.
Met name de vrijheid om de software te bestuderen, er van te leren, en verbeteringen in aan te brengen en de software te verspreiden, inclusief de verbeteringen. In 1983 begon hij het GNU project, en in 1985 stichtte hij de Freedom Software Foundation die zich op allerlei manieren inzet om de vrijheid van software te garanderen, onder andere via voorlichting, het uitgeven van vrije software, en desnoods rechtszaken. Het GNU project is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd veel gebruikt computersysteem dat te vinden is in alle Apple Macs, de Android telefoons, veel andere apparatuur zoals wireless routers, en op ongeveer één procent van de PC-desktops.
Richard Stallman is de oprichter van een wereldwijde beweging voor vrije software, die al veel mensen een andere kijk op het maken van software heeft laten zien. Geld maakt slechts een enkeling gelukkig, maar vrije software is voor iedereen!