+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Rl.b Orgpj. Pgn.o! Oeps, de vorige zin is getypt met de DVORAK toetsenbord definitie. Normaal gebruik ik, zoals de meeste West-Europeanen en Noord-Amerikanen, de QWERTY toetstenbord indeling. Deze is genoemd naar de eerste letters op de bovenste rij van het toetsenbord. In Frankrijk en Belgïe gebruikt men een AZERTY, in Albanië QWERTZ. In Thailand, Vietnam of Tibet gebruikt men helemaal geen Q of R of Y, dus daar zien de keyboards er nog ‘vreemder’ uit.

Het QWERTY toetsenbord (voor typemachines) bestaat sinds 1874. In die tijd waren er nog geen digitale computers en kwamen de stangetjes van een typemachine in de war als je te snel typte. Vooral bij twee letters die vaak samen voorkomen, zoals in het Nederlands de ‘d’ en de ‘e’. En kijk nu eens op het QWERTY toetsenbord: de ‘d’ en de ‘e’ zitten onder dezelfde ‘vinger’. Je kan dus heel moeilijk de ‘d’ en de ‘e’ snel achter elkaar typen! Uiteraard is dit in het digitale tijdperk niet meer nodig. Meneer Dvorak had dat in 1936 al door en bedacht een andere indeling. Alle klinkers zitten bijvoorbeeld onder de vingers van de linkerhand, dus waar bij ons ASDFG staat, staat er AOEUI in de Dvorak indeling.

Zo zijn er honderden toetsenbord indelingen voor alle landen en talen over de hele wereld. Voor iemand die blind typt, maakt het niet zoveel uit wat er op de toetsen staat, want daar kijk je toch niet naar. Als je de computer op een andere toetsenbordindeling hebt ingesteld, verschijnen er dus heel andere letters op het scherm dan je denkt! Als je niet blind typt, kan je behoorlijk in de war raken van een Noors of Tibetaans toetsenbord.

Maar geen nood: koop een OLED keyboard. Daarin is elke toets een klein LCD schermpje, dat elk willekeurig symbool kan tonen. Met behulp van software kun je je buitenlandse gasten hun vertrouwde toetsenbord aanbieden!

http://en.wikipedia.org/wiki/Keyboard_layout
http://www.artlebedev.com/everything/optimus