+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

De term ‘open source’ werd in 1998 door Christine Peterson bedacht. Ze bedacht het woord omdat ‘free software’, in 1983 bedacht door Richard Stallman, teveel leek op ‘gratis’ software. Hoewel de meeste open software inderdaad gratis is, is de prijs niet het belangrijkste kenmerk. Openheid, dus het feit dat iedereen over de broncode kan beschikken, is veel belangrijker. Daarnaast zijn er een aantal politieke en ideologische verschillen tussen ‘free’ en ‘open’ software. Open software omvat een breed scala aan licensies, terwijl ‘free’ heel specifiek aangeeft dat de software die je maakt met free software, zelf ook ‘free’ moet zijn.

De grootste flop van Apple was de LISA computer. Het was de eerste PC met een grafisch besturingssysteem, en kostte Steve Jobs zijn baan bij Apple. Dit jaar wordt de broncode van de Apple LISA vrijgegeven als open source, en hoewel dat niet heel erg nuttig is (er zijn maar 10.000 LISA’s gemaakt) is het vanuit historisch oogpunt een heel interessante stap.

Open source is het snelst groeiende software ontwikkelings model geworden en zelfs banken beginnen zich aan open source te wagen. Volgens een artikel in de ‘American Banker’ hebben de Deutsche Bank en JPMorgan Chase intussen uitgebreide open source programma’s, die meestal met de snel groeiende blokkenketting (blockchain) technologie te maken hebben. En hoewel de Amerikaanse Defensie al tientallen jaren gebruik maakt van open source, is er een wet in de maak die het Pentagon nog meer gebruik laat maken van open source. Waarom? Simpel! Omdat de geen enkele organisatie in haar eentje de supersnelle technologische ontwikkelingen kan bijhouden.

Tenslotte: alle 500 supercomputers in de wereld draaien op Linux en dus op free software!

https://opensource.com/article/18/2/coining-term-open-source-software
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_free_and_open-source_software
https://www.americanbanker.com/news/why-chase-capital-one-barclays-add-to-open-source-projects
https://www.theverge.com/2017/11/14/16649042/petagon-department-of-defense-open-source-software
http://www.zdnet.com/article/linux-totally-dominates-supercomputers/