+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Heel langzaam begint het begrip ‘open source’ op Curaçao door te dringen. Pas tien jaar later dan in de rest van de westerse wereld, maar dat mag de pret niet drukken. Gister op de voorpagina van het AD: ‘Ethereum: een open source, blockchain-gebaseerd decentraal platfom’. Jammer dat de redactie het woord ‘blokkenketting’ niet gebruikt, een woord dat in deze column in juli 2017 werd geïntroduceerd.

Twee dagen eerder, in de Amigoe, een uitgebreid stuk over ‘Open Data’ geschreven door Ronald Lieuw-Sjong van de Dutch Caribbean Economists. Een lezenswaardig stuk, waarin dhr. Lieuw-Sjong de vinger precies op de zere plek legt: “Hoewel de instanties enige data beschikbaar stellen worden deze datasets geleverd in een formaat dat niet […] aan de […] eisen van het International Open Data Charter (IODC) [voldoet].”

In deze column werd bijna vijf jaar geleden (mei 2013) al geconstateerd: “Op Curaçao heerst eerder een cultuur van het vooral beschermen van gegevens. Zo is het nog steeds niet mogelijk een basiskaart van Curaçao te verkrijgen met daarin de grenzen van alle wijken en buurten, of de ruwe data van de census op te vragen. Gegevens over aantallen studenten worden heel selectief verstrekt, en ook de zorgsector op Curaçao zou veel baat hebben bij openbaarheid van bepaalde, niet-privacy gevoelige data.”

Gelukkig brengt dhr. Lieuw-Sjong ook goed nieuws, want de National Socio-Economic Database op Curaçao (NSED) voldoet wel aan alle eisen van het IODC. Open Data heeft dus inmiddels een plek gevonden in het beleid van de regering en dat is alleen maar toe te juichen! De software die voor de NSED gebruikt wordt heet ‘Devinfo’ en is door UNICEF ontwikkeld en als open source beschikbaar gesteld. Open source komt dus terecht vaker op de voorpagina terecht, want het speelt een steeds grotere rol in regeringsbeleid en in de financiële wereld.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ethereum
http://edgeless.io/#!/index
http://www.curacaonsed.org/di7web/libraries/aspx/Home.aspx
http://devinfo.org/libraries/aspx/Home.aspx
https://openup.opencuracao.com/?s=open+data