+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Mijn nieuwe, goede vriend Louis vindt deze column ‘vaak te moeilijk en alleen te begrijpen voor de happy few’. Ik waardeer die kritiek, maar als schrijver moet ik me zelf even achter de oren krabben. Ik probeer de concepten van open source software in begrijpelijke taal en in minder dan 300 woorden uit te leggen, en hoewel de onderwerpen sterk variëren, is het soms wel nodig dat je wat voorkennis hebt.

Neem nou MINIX. Ik kan me niet voorstellen dat iemand niet weet dat MINIX een open source operating system is, dat door profesor Tannenbaum aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (!) in 1987 (!) ontwikkeld werd voor educatieve doeleinden. En dat Linus Torvalds, de uitvinder van Linux, MINIX gebruikte om te leren hoe het allemaal werkt.

Linux is nu een operating system dat op vrijwel alle servers, smartphones, wifi-routers en nog veel meer apparaten draait. MINIX blijkt sinds een paar weken nog populairder te zijn, want INTEL, de grootste fabrikant van processors – en iedereen weet wat processors zijn – heeft sinds 10 jaar MINIX ingebouwd in elke chip die de fabriek verlaat. Daar sta je van te kijken, toch, Louis! Open source is zelfs aanwezig in je Windows/Intel computer.

Helaas heeft Tannenbaum een niet-virale licentie gebruikt, en INTEL kon haar wijzigingen verborgen houden voor de rest van de wereld. Niet zo open dus! En wat blijkt: er zit een fout in de INTEL versie van MINIX, een fout die in elke processor zit, en door die fout kan bijna elke server en computer gehackt worden!

Ik geef direct toe dat deze column niet altijd en niet voor iedereen te begrijpen is, maar ik hoop toch dat de boodschap duidelijk is: dat open source bijdraagt aan een veiligere en betere wereld. Gewoon omdat software die je verstopt, altijd wel gehackt kan worden, zonder dat iemand het merkt…

https://en.wikipedia.org/wiki/MINIX
https://en.wikipedia.org/wiki/Central_processing_unit
https://linux.slashdot.org/story/17/11/09/2121237/google-working-to-remove-minix-based-me-from-intel-platforms