+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Bitcoin is geld op basis van een blockchain. Blockchain (of ‘blokkenketting’) is een verzameling transacties zoals op uw bankafschrift. De blokkenketting is echter beschermd tegen verandering of vervalsing van deze transacties. Dat komt doordat de ketting niet centraal beheerd wordt door een bank, maar door duizenden computers over de hele wereld. Die computers gebruiken bitcoin-software. Die bitcoin-software is open source. U kunt de software downloaden en op uw computer installeren, en daarmee maakt u het bitcoin-netwerk groter en sterker.

Er zijn ook closed source bitcoin programma’s, zoals Bitcoin Miner van Groupfabric (voor Windows). Het nadeel daarvan is dat u natuurlijk nooit zeker weet of de eigenaars van deze software uw rekenkracht niet stiekum voor zichzelf gebruiken. Hoe dan ook, het hele bitcoin gebeuren is gebaseerd op open source. En nu de koers enorm gestegen is (meer dan 7.500 USD per bitcoin) zijn er veel mensen die er een kapitaal in investeren. Mensen die hun geld toevertrouwen aan een geheel op open source gebaseerd fenomeen.

En dat is heel interessant, vind ik. Want als je aan diezelfde mensen zou vragen of ze hun boekhoudsoftware toe zouden vertrouwen aan een open source platform zoals Odoo, dan schudden ze gauw hun hoofd. Of als je zou vragen om open source te beschrijven, dan blijven ze al gauw steken bij het woord ‘gratis’. Als je op de UoC zou navragen welke IT-studenten les hebben gekregen in het maken van een blokkenketting, dan zou je waarschijnlijk niemand vinden.

En toch is de blokkenketting revolutionair en ‘disruptive’, zo revolutionair dat het de halve wereld op zijn kop gaat zetten. Het is niet ondenkbaar dat een groot deel van de wereldeconomie binnen tien jaar gebaseerd is op open source transacties en software. En toch bent u huiverig om de mogelijkheden van open source voor uw bedrijf, instelling of studie te onderzoeken. Straño, nò?

https://github.com/bitcoin
https://bitcoin.org/en/download
en.bitcoin.it/wiki/Protocol_documentation