+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Facebook is een bedrijf dat veel open source gebruikt en ook produceert. Opensource is software die beschermd is door de Auteurswet (Copyright) maar voorzien is van een licentie die bepaalt dat iedereen de software mag gebruiken, mag veranderen en zelfs verkopen. Er bestaan verschillende opensource licenties, het verschil is dat de ene licentie meer toestaat dan de andere. Copyright is automatisch, maar een patent (of ‘octrooi’) moet je aanvragen bij een patentbureau. Patenten beschermen uitvindingen, maar (helaas) ook software.

Facebook heeft een hele stapel softwarepatenten, net als andere grote bedrijven zoals Apple, Google en IBM. Een voorbeeld: Patent nummer 9767205, Displaying social networking system user information via a historical newsfeed. Met andere woorden, de Facebook pagina waar je dagelijks naar kijkt, is gepatenteerd. Als een ander bedrijf ook zoiets wil maken, kan Facebook een rechtszaak aanspannen en geld eisen voor het gebruik van hun idee. Het kan ook andersom: dat een bepaald bedrijf Facebook een rechtszaak aandoet omdat Facebook een patent van dat bedrijf schendt.

En nu komt de clou: Facebook trekt de licentie op bepaalde open source software in dat geval in. Dus als bedrijf X een door Facebook als open source gepubliceerd stuk software gebruikt, en bedrijf X spant een rechtszaak aan, dan verliest bedrijf X het recht om die software te gebruiken. Dit is een nogal vreemde constructie, want het patent en de open source software hoeven niks met elkaar te maken te hebben.

Neem bijvoorbeeld React. React is een door Facebook gemaakt stuk open source software waarmee je heel gemakkelijk complexe websites kan maken. Heel veel bedrijven gebruiken React, maar sommigen zien daar nu vanaf omdat ze niet in een situatie willen komen waarbij Facebook de licentie voor React intrekt als het bedrijf een rechtszaak over een patent aanspant tegen Facebook. React is dan ook geen ‘echte’ open source software meer!

https://patents.justia.com/company/facebook

https://code.facebook.com/posts/112130496157735/explaining-react-s-license/