+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Ook open source speelt een rol bij de hulpverlening rond orkaan Irma. Irmatracker.com is een site waar je vermiste personen kan aanmelden of terugvinden. Deze site is gemaakt door Lemuel Boyce, een programmeur van Surinaamse afkomst die in Boston woont. De site is gemaakt in Python met het framework Django.

Door open source te gebruiken kon Lemuel heel snel een site maken, waar bijna 3000 Sintmaartenaren op vermeld staan. Ook staat er belangrijk nieuws op de site, zoals gegevens over waterdistributie, plekken waar wireless internet is, en dat je beltegoed naar je vrienden en familie kan sturen via topup.sx. De software is open source en kan dus bij een volgende ramp weer gebruikt worden.

Openstreetmap is al bij veel rampen is ingezet. Voor Irma is er een pagina op wiki.openstreetmap.org/wiki/2017_Hurricane_Irma, waar met behulp van vrijwilligers van over de hele wereld de schade aan het wegennet op St Maarten en andere getroffen gebieden in kaart gebracht wordt.

Dan is er nog Sahana, ‘Open Source Disaster Management Software’, waar een hulporganisatie alle aspecten van noodhulp kan beheren, zoals voorraden, logistiek, gezondheid en zo voort.

Dronecode is een open source platform voor allerlei soorten onbemande vehikels; met name drones, die heel goed ingezet kunnen worden bij rampen, zowel om het gebied te verkennen als om pakketen af te leveren bij moeilijk bereikbare plaatsen.

Open source redt levens!

 

https://www.irmatracker.com/
http://www.openstreetmap.org/
https://sahanafoundation.org/
https://opensource.com/article/17/9/how-open-source-helping-victims-hurricane-harvey