+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

In de vorige column ging het over Facebook, een bedrijf dat veel open source gebruikt en ook produceert. Open source is software die beschermd is door de Auteurswet (Copyright) maar voorzien is van een licentie die bepaalt dat iedereen de software mag gebruiken, mag veranderen en zelfs verkopen. Er bestaan verschillende open source licenties, het verschil is dat de ene licentie meer toestaat dan de andere.

De MIT-licentie bijvoorbeeld, die zegt dat je er mee mag doen wat je wilt zolang de licentie maar doorgegeven wordt. De GNU Public Licens (GPL) zegt dat je ermee mag doen wat je wilt, zolang je de veranderingen die je maakt ook weer onder dezelfde licentie vrijgeeft. De MIT licentie maakt het mogelijk dat open source software weer closed source software kan worden, de GPL zorgt er juist voor dat open source software méér open source software oplevert. Beiden hebben voor- en nadelen, en zo zijn er nog wel 100 verschillende licenties.

De BSD licentie, die veel overeenkomt met de MIT licentie, is er een van. Facebook gebruikt de BSD licentie, maar met een extra clausule: als je Facebook een proces aandoet in verband met een patent, dan verlies je de licentie op hun software. Een patent is weer heel wat anders dan copyright. Copyright is automatisch, maar een patent (of ‘octrooi’) moet je aanvragen bij een patentbureau.

Patenten beschermen uitvindingen. Iets ogenschijnlijk simpels zoals de intervalstand van je ruitenwissers, zijn door iemand uitgevonden. Diegene heeft op die uitvinding een patent aangevraagd en nu mag niemand intervalschakelaars maken zonder dat de uitvinder daarvoor een licentie afgeeft, en daar meestal (veel) geld voor krijgt. Medicijnen zijn vaak gepatenteerd; technische uitvindingen zoals het LED-scherm, de Double Overhad Cam, maar ook ingewikkelde financiële schema’s en helaas ook software.

Volgende week meer over Facebook, open source en patenten…

https://opensource.org/licenses
https://ictrecht.nl/2012/04/19/welke-open-source-licentie-moet-ik-kiezen/
http://blog.ipfolio.com/10-patents-that-launched-billion-dollar-empires
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Kearns