+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Facebook is gebouwd met open source. Op de website van facebook wordt zelfs gezegd dat facebook niet zou kunnen bestaan zonder open source. Facebook produceert heel veel open source. Niet alleen verbeteringen aan bestaande projecten, maar ook interne software die nooit ergens anders gebruikt is dan bij facebook.

Als je erover nadenkt in termen van 20 jaar geleden, dan is dat best wel gedurfd. Bijna de hele infrastructuur van een miljardenbedrijf staat gewoon op Internet. Veel mensen beseffen niet dat alle software beschermd is onder de Auteurswet (Copyright). Dit is een automatisch recht waardoor schrijvers, beeldend kunstenaars, fotografen en ook programmeurs beschermd worden tegen verspreiding van hun werk.

Om beschermd te worden hoef je geen aanvraagformulier in te vullen of je werk te laten registreren. Zodra je een werk publiceert onder jouw naam, is het al beschermd. Die bescherming helpt je om geld te verdienen met het werk. Een schrijver werkt bijvoorbeeld een jaar aan een boek, maar het zou sneu zijn als het boek daarna door anderen gekopieerd zou worden. De schrijver heeft het alleenrecht nodig op de verkoop van het boek, zodat hij of zij inkomsten kan generen.

De eigenaar van het werk kan er ook voor kiezen om een ‘licentie’ af te geven. Een licentie is een afspraak waarbij de eigenaar een ander het recht geeft het werk te gebruiken, eventueel in ruil voor geld. De software van Microsoft, die u waarschijnlijk nog steeds gebruikt, is niet uw eigendom. U hebt alleen het gebruiksrecht gekocht, en dat nog onder heel strenge voorwaarden.

Open source sofware is niets anders dan gewone software met een licentie. De licentie bepaalt dan dat u de software mag gebruiken en ook mag veranderen. U mag de software zelfs verkopen. En u mag nieuwe software maken met gebruik van open source software. Volgende week meer of Facebook, open source licenties, en patenten.

https://code.facebook.com/posts/177011135812493/folly-the-facebook-open-source-library/
https://www.infoq.com/news/2017/08/facebook-react-license
https://github.com/facebook/osquery/blob/master/PATENTS
https://opensource.org/licenses