+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Het bedrijf Facebook komt constant met vernieuwingen en maakt deze open source. Deze week kwamen ze met een onderhandelingsrobot. Stel u daarbij geen machine met armen en benen voor, maar een chatroom waarbij u in gesprek bent met een computerprogramma. Dat programma bezit kunstmatige intelligentie, maar helaas is dat een misleidende term. Intelligentie is toch al zo’n lastig begrip. U moet eerder denken aan een neuraal netwerk dat na een periode van door mensen begeleide training zelf kan leren van ervaringen. En wat zijn die ervaringen? Gunstige of minder gunstige uitkomsten van een handeltje om een hoed, een paar ballen en wat boeken.

Stel, u zit met de Facebookrobot om tafel en u wil heel graag een hoed, maar boeken kunnen u niets schelen. Dan opent u het gesprek met een voorstel, bijvoorbeeld: Geef mij de hoed dan mag jij alle boeken. Uw tegenspeler komt met een tegenvoorstel: Nee, ik wil ook een hoed, maar dan mag jij 2 van de 3 ballen, en die boeken mag je houden. Na een paar keer heen en weer sjacheren komt er een gunstig of minder gunstig resultaat uit.

Voor een mens wellicht een saai spelletje, maar je kan ook twee computers tegen elkaar laten spelen. En die weten niet wat saai is, dus kan je het spel tienduizend keer herhalen en daarna kan je zeggen dat het neuraal netwerk de beste strategie ontwikkeld heeft. En die kan je dan later weer gebruiken in andere onderhandelingen.

Overigens werden de computerprogramma’s een beetje slimmer dan goed voor ze was en begonnen een of ander brabbeltaaltje te ontwikkelen waar niks meer van te volgen was. De programmeurs moesten een restrictie opleggen zodat er alleen nog maar Engelse volzinnen gebruikt konden worden. U kunt dit allemaal naspelen door de software te downloaden en uw eigen onderhandelingen op te starten. En misschien kunt u uw onderhandelaar straks meenemen naar China en betere resultaten behalen dan voor mogelijk gehouden werd!

https://www.forbes.com/sites/tonybradley/2017/07/31/facebook-ai-creates-its-own-language-in-creepy-preview-of-our-potential-future/#6a639d2e292c
https://thenextweb.com/artificial-intelligence/2017/08/02/facebooks-ai-creating-its-own-language-is-nothing-to-be-afraid-of/#.tnw_9v9fMQzc
https://github.com/facebookresearch/end-to-end-negotiator (de software)