+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Kent u de Chromebook? Als u op Curaçao woont waarschijnlijk niet. Computerbedrijven zoals Better Deals en Tapirama hebben nauwelijks Chromebooks te koop, omdat er geen vraag naar is. De Chromebook is dan ook geen gewone laptop, want er draait geen Microsoft Windows op, en ook geen Apple OS X, maar Google Chrome OS.

Google gaat er van uit dat alles in ‘de cloud’ gevonden kan worden en niemand meer documenten op zijn eigen laptop opslaat, want daarvoor heb je Google Drive, Dropbox, Owncloud of iCloud. Software hoef je ook al niet te installeren, want daarvoor heb je on-line apps zoals Google Docs, Microsoft Office 365, of één van de vele andere on-line tools en kantoorprogramma’s. Chrome OS is dan ook niets meer of minder dan een web-browser met een media-player, gebaseerd op Linux.

De Chromebook is goed voor iedereen die altijd on-line is, uitsluitend internetdiensten gebruikt zoals e-mail en facebook, en gewend is om teksten en spreadsheets on-line te maken en beheren.

Omdat de Chromebook zo goedkoop is en nauwelijks systeembeheer nodig heeft, is deze geschikt voor het onderwijs. In ons project ‘Nos Ta Konektá’ maken we alleen maar gebruik van Chromebooks, en daardoor is er nul komma nul systeembeheer nodig. Geen goed nieuws voor de traditionele IT bedrijven, helaas!

Als binnenkort alle onderwijssoftware via Internet te benaderen is, is een Chromeboek ideaal: goedkoop, veilig, licht, zuinig en makkelijk te beheren. Er zijn ook uitvoeringen met touchscreen. Google heeft een speciale pagina voor onderwijs, met verschillende ‘edu-apps’. Chrome OS is geen open source, maar een ander Google project, Chromium OS, is dat wel. Chrome is gebaseerd op Chromium, waardoor Chrome OS bijna 100% open is.

In de VS is 60% van de nieuwe computers in het onderwijs een Chromebook, tegen 25% Windows en 19% Apple. Er worden in de VS meer Chromebooks verkocht dan Apple en Windows samen. Waarom kent u de Chromebook niet? Wat is er aan de hand met ons land? Zijn we wel innovatief genoeg? Zijn we wel echt een Smart Nation?

https://9to5mac.com/2017/03/02/apple-ios-market-share-k-12-education-chrome-os/
wikipedia: Chrome_OS
google: Chromebook Education
wikipedia: Chromium_OS