+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Microsoft – inmiddels mijn favoriete open source bedrijf – heeft software om drones te trainen voor iedereen toegankelijk gemaakt. Drones worden steeds vaker ingezet voor alledaagse taken, zoals het bezorgen van postpakketjes. Het is dan wel handig als de drones ‘zelfvliegend’ zijn, zodat ze zelf hun weg kunnen vinden door het landschap.

AirSim, de nieuwe open source software van Microsoft biedt een realistisch landschap, een virtuele wereld met bomen, huizen en heuvels maar ook schaduwen van een ondergaande of opkomende zon. Drones kunnen in deze virtuele wereld leren vliegen. En als ze dan een keer tegen een muur te pletter slaan dan kost dat niets.

Microsoft zegt dat het hoopt de “democratisering van robotica” te bevorderen door het aanbieden van deze software als open source. Individuen, onderzoekers en bedrijven kunnen systemen testen zonder te hoeven investeren in een dure virtuele omgeving. De simulator maakt gebruik van ontwikkelingen in de technologie om nauwkeurige virtuele versies van de echte wereld in detail weer te geven, zoals schaduwen, de schittering van de zon, en mistbanken. De software kan ook gebruikt worden om zelfrijdende auto’s te testen.

AirSim is gebaseerd op de Unreal Gaming Engine. Het is dus niet zo dat Microsoft een complete virtuele wereld beschikbaar stelt, maar eerder een plugin voor Unreal zodat drones kunnen leren vliegen. De Unreal Gaming Engine is een complete gereedschapset voor ontwikkelaars van spelletjes en 3D werelden. Ook Unreal is open source, maar met een twist: 5% van de winst die een spel oplevert, gaat naar Unreal. Voor wetenschappelijke en educatieve toepassingen is Unreal gratis. Unreal is zo geavanceerd dat het gebruikt kan worden binnen de architectuur (om 3D modellen van gebouwen te maken) en om soldaten en politie te trainen.

https://www.unrealengine.com/ue4-on-github
https://github.com/Microsoft/AirSim
https://blogs.microsoft.com/next/2017/02/15/microsoft-shares-open-source-system-training-drones-gadgets-move-safely/#sm.0009ck4qh1bpaf25sc52nv0bonocl