+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Bananen die ingespoten zijn met bloed, mensenvlees in de corned beef, aardbeisnoepjes met drugs erin, en orkanen die op ons af komen terwijl er geen vuiltje aan de lucht is. De laatste weken werden we overspoeld door nepnieuws. Nieuws waarvan blijkt dat er niks van waar is. Nieuws dat gretig gedeeld en doorgestuurd wordt via sociale media, want dat is zo makkelijk: forward to all. Waarom mensen zo dol zijn op het delen van totaal ongeloofwaardig nieuws is mij nog steeds een raadsel.

Dat het dankzij sociale media een stuk makkelijker geworden is dan vroeger, toen je nog moest wachten op een verjaardagsfeestje om onzin te kunnen vertellen over stammenoorlogen in Afrika en auto’s die op water rijden en hoe de fluoride in het water je hersens verweekt.

Roddel en achterklap is iets van alle tijden, en bangmakerij is nog veel ouder. Het meeste nepnieuws is namelijk angstaanjagend en gaat over ‘anderen’ die op de één of andere manier in een complot betrokken zijn geraakt om jou, de gewone, godvrezende en brave burger, kwaad of pijn te doen. Waarom zou iemand HIV willen verspreiden door het in bananen te spuiten? Of schoolkinderen drugs geven waar ze vrijwel onmiddellijk aan overlijden?

Nepnieuws lijkt wel bedoeld om ons zo bang te maken dat we ons huis niet meer uit durven, de deur niet meer open doen, en alle vreemdelingen per definitie wantrouwen. En lang niet iedereen weet dat het om nepnieuws gaat, en veel mensen hebben niet de vaardigheden om op internet bevestiging te zoeken voor dit soort berichten. Gelukkig zijn er websites die bijna elk nepbericht ontkrachten, en er zijn minstens twee open source facebook plugins die kunnen achterhalen of nieuws ‘echt’ of ‘fake’ is.

http://www.snopes.com/

http://hoaxes.org/

http://lifehacker.com/how-to-spot-and-debunk-fake-news-1789464059

https://github.com/anantdgoel/HackPrincetonF16

https://github.com/selfagency/bs-detector