+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Vorige week was er de ‘Robot Team Challenge’, een ‘makerevent’ georganiseerd door CITI. 6 teams probeerden binnen een week een robotje te bouwen, met de ‘Arduino’ als hart. Arduino is een microcontroller, waarmee je motortjes kan besturen, en die ook via sensors kan voelen of het licht of donker en warm of koud is. Er zijn ook sensors voor geluid en afstand. Arduino is open source: de hardware zelf, maar ook de software om de Arduino te programmeren, en de vele voorbeeldprojecten die je er gratis via Internet bij krijgt.

De Robot Challenge speelde zich af op de UoC. Een plek bij uitstek voor zo’n evenement, want juist op die plek verwacht je kennis van dit soort technieken. En dat klopt ook wel een beetje, want het team van de UoC won de challenge. Ze hadden een leuk karretje gemaakt dat via een grijparm dingen op kon pakken en vervoeren. In dat idee kon je een zeker economisch voordeel zien, en omdat MEO de wedstrijd sponsorde, was dat een doorslaggevend argument voor de jury. Het was trouwens geweldig om te zien hoe creatief al de zes teams aan de slag gingen om vanuit het niets een idee te realiseren!

In Nederland, Suriname en veel andere landen is de ‘maker’ beweging al vele jaren ‘booming’, en het is goed om te zien dat Curaçao ook meegaat in de vaart der volkeren. Toch is het een beetje jammer om te merken dat op de UoC het belang van open source zwaar onderschat wordt. Er worden hier en daar wel open source tools gebruikt, maar er wordt geen les gegeven in het open source model zelf. Open source is iets wat op Curaçao nog steeds geen plek heeft, of je nou op de SBO scholen, de UoC of op het ministerie van BPD rondkijkt. Men is er nog steeds van overtuigd dat Microsoft heilig is, en als je maar genoeg software koopt of steelt, dat alles dan goed zal komen. En dat terwijl Microsoft steeds meer en meeer open source produceert, en zojuist als Platina lid is toegetreden tot de Linux Foundation.

Open source is verweven in bijna alle technieken die we dagelijks gebruiken – maar op school en op de UoC leren we er niks over. Is dit een ‘smart nation’?

https://www.linuxfoundation.org/announcements/microsoft-fortifies-commitment-to-open-source-becomes-linux-foundation-platinum
https://www.extremetech.com/computing/239616-hell-freezes-microsoft-joins-linux-foundation
http://citi.cw/maker-event/