+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Netwerkapparatuur, zeg maar de stekkerdozen die alle computers met elkaar verbinden, wordt traditioneel gezien als een hardware product. Routers en switches van merken als Cisco en Juniper zijn (dure) kastjes die je kant en klaar kan kopen om in je netwerk of datacenter in te zetten. Het configureren van deze apparatuur is best ingewikkeld en er zijn hele dure en hele goede cursussen, meestal verzorgd door de fabrikanten van deze netwerkonderdelen. Een certificaat zoals CCNA mag op het CV van een netwerkbeheerder niet ontbreken! Toch bestaat deze apparatuur voor een heel groot deel uit software.Het operating systeem van een router of een switch was vroeger een geheimzinnig iets, tegenwoordig wordt steeds vaker Linux gebruikt als basis van deze systemen.

Een nieuw bedrijf, gevormd door een groep ingenieurs die vroeger bij Apple werkten, gaat nog een stapje verder. Zij produceren ‘stekkerdozen’ die geheel opensource zijn. FlexSwitch, zoals het producht heet, wordt onder andere gebruikt in hetOpen Compute Project van Facebook en zal binnenkort in alle datacenters van deze sociale media gigant toegepast worden. FlexSwitch is het eerste volledige Level2 en Level3 open-source netwerkapparaat en draait onder andere bovenop Wedge van Facebook. Wedge is een project waarbij de door fabrikanten meestal geheim gehouden en speciaal gefabriceerde hardware, waaruit netwerkapparatuur traditioneel bestaat, vervangen wordt door een meer modulair opgebouwd stuk techniek. Door die modulariteit en door gebruik te maken van meer standaard componenten, is het makkelijker om door middel van het veranderen van de software een netwerkapparaat ‘op maat’ te maken. Zo zijn bijvoorbeeld de netwerkcomponenten van Netflix, die miljoenen bytes moeten afleveren om films te kunnen kijken, heel anders van vorm en functie dan die van MessageLabs, dat miljoenen hele korte emails moet kunnen versturen. Door de software te veranderen kan hetzelfde Wedge apparaat in beide situaties ingezet worden. FlexSwitch is de volgende stap in deze ontwikkeling.

http://venturebeat.com/2016/06/16/snaproute-apple/
https://code.facebook.com/posts/681382905244727/introducing-wedge-and-fboss-the-next-steps-toward-a-disaggregated-network/
https://en.wikipedia.org/wiki/CCNA