+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

OpenDreamKit is een project van het ‘Horizon 2020’ traject van de Europese Unie, dat een betere onderzoeks-infrastructuur beoogt. Het heeft een looptijd van vier jaar vanafseptember 2015 en zal aanzienlijke financiële middelen verstrekken aan open source wiskunde, in het bijzonder tools zoals LinBox, MPIR, SageMath, GAP, Pari/GP, LMFDB, Singular, MathHub, en de ipython/Jupyter interactieve computeromgevingen.

Vanuit dit wiskundige ‘ecosysteem’ zal OpenDreamKit een flexibele toolkit leveren waardoor onderzoeksgroepen die zich bezighouden met het opzetten van virtuele onderzoek omgevingen (VRE) makkelijker gegevens en formules kunnen uitwisselen. OpenDreamKit ondersteunt de volledige levenscyclus van wiskundig onderzoek, inclusief verkenning en exploratie, bewijs en publicatie. Het project omvat ongeveer 50 mensen, verdeeld over 15 locaties in Europa, met een totaal budget van 7,6 miljoen euro. Het grootste deel van het budget zal worden besteed om gemiddeld 11 onderzoekers en ontwikkelaars full time aan het project te laten werken.

Overheden zoals de Europese Unie doen er goed aan te investeren in open source tools. Vaak zijn deze ontwikkeld met een bepaald doel en terwijl de originele groep onderzoekers op een ander gebied verder is gaan onderzoeken, blijft de tool die veel potentie heeft vaak onbeheerd achter. Dit geldt ook voor tools op gebied van taal (linguïstiek). De overheid kan dan zorgen voor het inventariseren, coördineren en veralgemeniseren van de software waardoor deze voor veel meer onderzoekers bruikbaar wordt.

http://opendreamkit.org/

https://mathhub.info/

https://www.singular.uni-kl.de/

http://www.sagemath.org/