+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

DevCa staat voor ‘Developing the Caribbean’ en is een toonaangevend platform voor het verkennen van digitale technologieën en hoe die een oplossing zouden kunnen bieden voor de grootste uitdagingen en de toekomst van de Caribische regio. De tweedaagse conferentie die op 5 en 6 mei gehouden werd, en de ‘Code Sprint’, bieden een unieke gelegenheid voor techneuten, organisaties, onderzoekers en ondernemers om te netwerken.

De Code Sprint is een hackathon, en een hackathon is een beproefde manier om in een paar dagen een aantal software oplossingen in demovorm of als prototype klaar te krijgen. Een hackathon is een soort wedstrijd tussen kleine teams van computerspecialisten, vaak aangevuld met designers en mensen met kennis van een bepaald onderwerp. Tijdens de wedstrijd wordt er gewerkt aan een aatal ‘problemen’, zoals de ‘Zika Challenge’. Door gebruik te maken van open data (gegevens die door overheden beschikbaar worden gesteld) kan met behulp van een app (software voor de mobiele telefoon) een waarschuwing gegeven worden als het aantal zika gevallen in een bepaald gebied stijgt, om maar een voorbeeld te noemen. Dergelijke hackathons zijn er al een aantal jaren, onder andere Fishackathon (oplossingen voor overbevissing), Agrithon (hackathon voor problemen in de landbouw) en Hackathon Suriname.

Op de één of andere manier ligt Curaçao ver, heel ver, achter bij de omringende landen. Terwijl de Caricom landen en andere landen in de Cariben talent en inzet belonen met geldprijzen en goed georganiseerde evenementen, waarbij daadwerkelijk bruikbare software opgeleverd wordt, gebeurt er in Curaçao helemaal niets op dit gebied. Gelukkig heeft CITI het initiatief genomen om in oktober de eerste hackathon van Curaçao te organiseren. Hopelijk zal het Ministerie van Economische Ontwikkeling dergelijke initiatieven meer aandacht geven zodat Curaçao in 2017 op DevCa vertegenwoordigd zal zijn.

http://www.developingcaribbean.org/

https://experiment.com/grants/zika-virus

http://www.fishackathon.co/

http://agrithon.com/