+5999 6780060 ace@suares.com
Select Page

Ook al heeft u op uw desktop en laptop nog steeds Windows, en denkt u dat open source iets voor hobbyisten is, en dat onze IT-opleidingen niet hoeven te voorzien in een grondige training in het open source ontwikkelmodel… zelfs dan wordt open source elke dag belangrijker. Zelfs zo belangrijk dat een aantal hele grote bedrijven waaronder Amazon, Cisco, Google, IBM, Dell en zelfs Microsoft, zich hebben verenigd in een project waarbij de infrastructuur van het Internet verbeterd wordt. Deze grote bedrijven zijn zodanig afhankelijk van het goed functioneren van een aantal open source projecten, dat ze enkele miljoenen investeren in open source software. Jawel, Microsoft betaalt programmeurs om gratis en open software te maken.

Naar aanleiding van het Hartbloeden (zie column vorige week), waarbij er een fout zat in een wereldwijd door veel websites gebruikt stukje open software, hebben deze bedrijven de ‘Core Infrastructure Initiative’ opgericht. Een fonds om open source projecten te steunen, bijvoorbeeld door een programmeur vrij te maken om full-time aan een project te werken. Of om een veiligheidsonderzoek te doen, of voor meetings, congressen en dergelijke.

Waarom is open source nou zo belangrijk? Dit komt omdat er een ontwikkel- en businessmodel is ontstaan. Vroeger besteedde een groot bedrijf heel veel geld aan het ontwikkelen en onderhouden van software. De laatste 15 jaar zijn deze bedrijven begonnen om een aantal onderdelen, die ze eerst zelf maakten, te vervangen door open source varianten. Wat blijkt? De kosten voor het onderhouden en ontwikkelen van software nemen drastisch af. Waarom? Omdat er nu opeens tien bedrijven en 1000 andere, gedreven programmeurs aan de software werken. Omdat het in het belang van iedereen is om topkwaliteit software te leveren. De bedrijven gaan zich meer en meer onderscheiden in de dienst die ze leveren, terwijl vroeger de software de dienst was.

http://www.linuxfoundation.org/programs/core-infrastructure-initiative