Select Page

In 2006 kondigde Dr. Negroponte de ‘honderd dollar laptop’ aan, beter bekend als ‘One Laptop Per Child’ (OLPC). De bedoeling was om een heel goedkope laptop te maken zodat er miljoenen van verspreid konden worden in de armere landen.

De OLPC heeft als doel om kinderen toegang te verschaffen tot educatieve materialen en Internet. Helaas werd de laptop iets duurder en lag de eindprijs op 150 dollar. Maar als gevolg van het visionaire en revolutionaire ontwerp van de OLPC, dat gesteund wordt door het United Nations Development Program (UNDP), begon de industrie met het maken van de netbook, een klein soort laptop voor een lage prijs, die nu bijna verdrongen is door de tablets zoals iPad en Samsung Galaxy. Netbooks hebben een klein scherm, geen DVD speler, en zijn voor rond de 600 gulden te koop in de winkel.

De wens om goedkope computers te maken die massaal verspreid kunnen worden is echter niet verdwenen. De OLPC is intussen een tablet geworden, die nog steeds een richtprijs heeft van 100 dollar, 1/5 van wat een iPad kost. In India, een land dat bekend staat om haar enorme, arme, bevolking, heeft het Tata imperium, al bekend van de goedkoopste auto en het goedkoopste huis, een tablet ontwikkeld die slecht 35 – 50 dollar zou moeten kosten (Aakash geheten). Het verschil met de OLPC is dat de OLPC speciaal op kinderen gericht is, en heel robuust is zodat ook kinderhanden het ding niet gauw kapot kunnen krijgen.

En nu is in Engeland de Raspberry PI geboren, weliswaar geen complete computer, want scherm, toetsenbord en muis moet er nog bijgekocht worden, maar toch een hele prestatie voor 25 en 35 dollar (er zijn twee modellen). De Raspberry PI is ontzettend klein, 9 bij 5 centimeter, en heeft alles aan boord, zowel USB, netwerkkaart, video/tv uitgang en audio. De voeding is 5V, dus kan je hem met een klein zonnecelletje en wat regelelectronica gebruiken. Op al deze supergoedkope computers wordt een Open Source besturingssysteem gebruikt. Android, Fedora, Ubuntu of Debian. Goedkope computers bouw je niet met dure, trage software.

www.raspberrypi.org
www.laptop.org
www.akashtablet.com